Регионалната екоинспекция (РИОСВ) на Бургас е спряла процедурата за екооценка (ОВОС) за строеж на винарна край плажа Иракли. Новината се оповестява след протести срещу строежите в Натура 2000 и по Черноморието и след като преди месец строителният контрол не видя нарушения в ограждания с излят бетон на същия плаж за природосъобразен туризъм.

За оградените през май месец два имота е имало намерения за строеж на къмпинги, които са спрени поради липса на общински устройствен план от екоинспекцията - виж тук и тук.

За имота, за който се отнася днешното съобщение до медиите на екоинспекцията, още от 2015г тече съгласувателна процедура за съвместимост с целите на мрежата "Натура 2000". Целта на строежа е била формулирана като "Изграждане на винарна за винопроизводство с база за нощувки, обслужващи и рекреационни обекти".

Аргументацията на екоинспекцията се позовава на попадане на имота в местността Кладери. Съобщението до медиите разяснява, че местност Кладери е част от територия, позната сред широката общественост като Иракли. Тя влиза в границите на две защитени зони от европейска значимост - BG0002043 "Емине" и BG0001004 "Емине-Иракли".

"Районът е със запазена природна среда и с висока консервационна стойност. Предвид това всички проекти се подлагат на най-тежките процедури по околна среда, предвидени по закон, с цел въвличане на обществеността в процеса на разглеждане на инвестиционните инициативи," твърдят от екоинспекцията на Бургас.

Отказът за разрешение на строежа идва след три последователни отрицателни оценки от страна на РИОСВ-Бургас на внесените от възложителя доклади по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и доклади по оценка на съвместимостта с "Натура 2000" (ОС).

Оповестяването на окончателното решение съвпада с поредица протестни акции срещу слабото опазване на "Натура 2000" и особено срещу знакови строежи в защитени зони от европейската мрежа - Алепу, Иракли и Странджа. След провалени преговори вече за планираните промени в Закона за биоразнообразието, вече е насрочен и следващ протест на 7 юни.

Както спреният сега строеж край Иракли, така и оградените имоти през май, попадат в рамките на две зони от "Натура 2000", които са обявени по две различни европейски директиви - едната опазва дивите птици, а другата - видове и местообитания.

Дневник