Новият кмет на Страсбург Жан Барсегян обяви "извънредно положение в областта на климата", предаде Франс прес.

Тя обеща, че ще се бори с "трите големи предизвикателства пред нас" - в областта на екологията, социалната сфера и демокрацията.

"Нашата околна среда ни изпраща все по-силни и все по-чести сигнали и не може вече да пренебрегваме това. Сега е моментът да погледнем на света такъв, какъвто е, да предприемем силни, амбициозни и колективни действия", заяви 39-годишната юристка.

Градове като Париж и Барселона също са обявили извънредно положение, скоро това вероятно ще се случи и в Бордо. Барсегян, която е от арменски произход, е член на партията "Европа Екология - Зелените". Зелените и леви партии спечелиха силни позиции на местните избори миналата седмица. Сред градовете, които ще бъдат управлявани от тях, са Лион, Марсилия, Бордо и Нанси. Кметът на Париж Ан Идалго спечели с лекота и ще управлява града и по време на Летните олимпийски игри през 2024 г.

Кандидат на крайнодясната "Национален сбор" победи в южния град Перпинян - партията за пръв път от 20 години печели френски град с население от над 100 хил. души.

Партията на президента Еманюел Макрон не успя да спечели нито един голям град, отбелязва Би Би Си.

Дневник