Десет дни след провала на срещата в Белия дом Европейската комисия обяви, че е поканила лидерите на Сърбия и Косово да разговарят в Брюксел в неделя, съобщиха N1 и западнобалканската секция на "Свободна Европа".

Това стана малко след като Елисейският дворец обяви, че организира отделна среща - вече оповестената френско-германска инициатива - в петък, седмица преди най-ранния очакван момент. Не е известно дали двете срещи са координирани в момент, когато европейската дипломация търси единство за Косово въпреки различнята в блока, пет от чиито членки не признават обявената от Прищина независимост от Сърбия.

Според говорителя на еврокомисията Петер Стано на срещата, организирана от върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел, Белград ще се представлява от президента Александър Вучич, Прищина - от премиера Авдула Хоти. В ролята на водещ на срещата ще е специалният пратеник за диалога на Западните Балкани (бившият словашки външен министър Мирослав Лайчак), когото ЕС назначи тази пролет.

След провала на американските преговори

Обявената дата - 12 юли - трябваше да е преди очакваната по-късно този месец среща на върха за Косово. Европейската дипломация се активизира, след като американският президент Доналд Тръмп покани Вучич и косовския му колега Хашим Тачи на разговори в Белия дом на 27 юни. Те обаче пропаднаха, след като Тачи бе обвинен от Хага във военни престъпления.

Преди провала на вашингтонската среща - в която Брюксел видя опит на САЩ предизборно да изземат инициативата за Косово от Европа - бе обявено, че прекъснатият европейски диалог ще бъде подновен дни след разговорите в Белия дом. За този процес обаче нямаше точна дата.

Последваха изявления на посолствата на Франция и Германия в Белград, според които по инициатива на Париж и Берлин ще има отделна среща на върха, но тя ще е едва през втората половина на юли. Съобщението на Елисейския дворец сочи, че тя всъщност ще се продеде този петък, два дни преди пътуването на Вучич и Хоти до брюксел. Разликата с брюкселския диалог е, че тази среща, подобно на много други от последните месеци, ще се състои виртуално въпреки очакванията "домакините" Еманюел Макрон и Ангела Меркел да посрещнат Вучич и Хоти лично.

"Нормализация"

Сърбия и Косово спряха разговорите в Брюксел, след като кратка ескалация съживи идеята за спорна, не напълно отхвърляна от Вашингтон сделка за взаимно признаване, потенциално включваща размяна на територии по етнически признак. Вучич и Тачи, движеща сила в разговорите за сделката, обаче се отказаха от нея, а двете столици втвърдиха тона помежду си търговски и други мерки.

Според Петер Стано в Брюксел ще се работи за "всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализация на отншенията между Белград и Прищина" и "решаване на всички нерешени въпроси". Думата "признаване" обичайно не се споменава, макар Вучич да е давал знак, че съществуват условия, при които това би могло да стане.

Брюкселският диалог същевременно е критикуван за липса на сериозни резултати от години.

Дневник