Общинският съвет в Шумен се събира на извънредна сесия идния четвъртък като в дневния му ред има само една точка – приемане на нов правилник на местния парламент.

Предложението за „синхронизиране на Правилника с настоящото законодателство“ бе направено от председателя на Общинския съвет (ОбС) Красимир Минчев през ноември 2019 г. Мотивите бяха, че досегашният правилник на ОбС, приет през 2003 г, е изменян и допълван 26 пъти и трябва да се преработи.  

За целта бе създадена временна комисия с 9 членове, която да разисква какво да промени в правилата на работа на Общинския съвет, за да се улесни комуникацията му с кметската администрация. Така след 7 заседания, комисията внася новия Правилник на извънредна сесия.

Съществени изменения членовете на временната комисия не са нанесли в новия документ - заседанията на местния парламент остават публични за граждани и медии, ще се предават по интернет, както и досега. Запазват се и Постоянните комисии към ОбС, както и Консултативният съвет към него.

Възнагражденията на общинските съветници процентно остават в същия размер - за участие в заседание - 12% от основното възнаграждение на кмета на общината, за участие в заседание на комисии: за председател - 8% от основното възнаграждение на кмета на общината, за член - 7% от основното възнаграждение на кмета на общината.

С новото предложение за Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с администрацията на община Шумен може да се запознаете в прикачения файл. Старият Правилник може да откриете на този линк.

ШУМ.БГ