"Барселона" е клубът, който ще загуби най-много от празните трибуни в европейския футбол, показва изследване на KPMG.

Според изчисленията на компанията испанският футболен шампион ще загуби 36.2 млн. евро от невъзможността да допуска зрители на стадиона си през настоящия сезон. На второ място се нарежда "Реал" (Мадрид) с 34.4 млн. евро, следван от "Ювентус" с 26.8 милиона.

"Барселона" е клубът, който е отчел най-много приходи в деня на мача през сезон 2018-19 - 174.9 млн. евро. С почти 20 млн. евро по-назад остава "Реал", а в тройката влиза "Манчестър юнайтед".

Водаческата позиция на "Барселона" се обяснява с капацитета на "Камп ноу", събиращ близо 100 000 зрители.

Според данните най-големи приходи в деня на мача на седалка за миналия сезон е отчел ПСЖ - 80.1 евро. На второто място се нарежда "Ювентус" със 72.7 евро, следван от "Реал" със 70.8 евро.

"Не се знае дали запалянковците ще се завърнат на стадионите в същия брой както преди пандемията. Опитът показва, че щом директната заплаха изчезне, хората опитват да се върнат към обичайните си дейности - особено ако става дума за тяхната страст", каза Андреа Сартори от KPMG.

Според него ако голяма част от отдадените привърженици се окажат по-предпазливи и изберат да останат у дома, това ще донесе ползи за телевизиите и платформите за излъчване на мачовете.

В последните седмици в Англия няколко пъти беше счупен рекордът за най-гледан мач в историята на Висшата лига, като това се дължи основно на липсата на публика по стадионите.

Дневник