Положихме основата България и Хърватия да се присъединят към еврото", заяви днес Марио Сентено, председател на съвета на финансовите министри на страните от еврозоната.

Думите, цитирани от "Ройтерс", са част от обобщението, което той направи за двете години и половина на поста, от който се оттегля. Най-вероятно за негова наследничка ще бъде избрана Надя Калвино, вицепремиер и министър на икономиката на Испания.

"Ройтерс" цитира официални лица от еврозоната, които казват, че групата страни с единна валута са готови да допуснат България и Хърватия до механизма ERM-2. В него страните се подготвят за отказ от националната валута и въвеждане на единната европейска валута в продължение на поне две години.

Следва около една година техническа подготовка. Това означава, че България може да е готова да стане 20-ата или 21-ата страна от еврозоната най-рано през втората половина на 2023 г.

Финансовите министри имат днес и утре виртуално заседание. Дори да вземат решение, то няма да бъде обявено преди края на търговията на борсите около час преди полунощ в петък българско време. По-вероятно е съобщението да бъде направено през последните два дни от седмицата.

Източниците на "Ройтерс" казват, че са останали някои дребни подробности, които може да бъдат уредени в следващите часове. Този процес можело да продължи и след неделя, което малко щяло да отложи съобщението (логично е да бъде преместено за следващия уикенд най-рано), но нямало да дерайлира процеса.

Дневник