Върховният съд на САЩ решително отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че притежава абсолютен имунитет и поради това не е длъжен да показва данъчните си декларации на никого. Със 7 срещу 2 гласа съдиите решиха, че документите трябва да бъдат предадени на прокурори от Ню Йорк, но засега не позволява да ги видят конгресмените в предвождани от деморатите комисии в Камарата на представителите.

Решението означава, че действащ президент не може да избегне наказателно разследване.

Прокурорите, отправили искане за данъчните му декларации от последните 10 години и други финансови документи към дългогодишната му счетоводна къща Mazars LLP, ще могат да ги получат. Казусът е върнат към по-ниско поставен в йерархията съд и дори там да бъде постановено предаването на документите едва ли ще има някакви важни за обществеността действия преди изборите за президент в началото на ноември.

"Това е огромна победа за нашата правораздавателна система и основополагащия ѝ принцип, че никой - дори президентът - не е над закона", заяви прокурорът от Манхатън Сайръс Ванс, един от издалите искане за достъп до декларациите.

Макар искането да не е директно към президента, той написа веднага в "Туитър", че "В миналото съдилищата масово отказваха, НО НЕ И ЗА МЕН! Всичко това е политическо преследване и сега ще трябва да продължа да се боря в политически корумпирания нюйоркски съд. Не е честно спрямо това президентство или администрацията!"

Демократите в Конгреса обявиха, че няма да се откажат от борбата да получат достъп до документите на Тръмп. "Продължава конституционната отговорност на Конгреса да открие истината, особено относно връзката на президента с Русия, която той крие", заяви Нанси Пелоси председател на Камарата на представителите.

Тръмп обещаваше да покаже данъчните си декларации още по време на кампанията през 2016 г., но и досега не го е сторил. Това е нарушаване на негласното правило водещите претенденти за Белия дом да покажат на сънародниците си какво е реалното им финансово и имуществено състояние и какви данъци са платили върху него.

Твърдението на Тръмп, че е с имунитет срещу наказателния процес "противоречи на 200 годишно правило президентът и офииалната му комуникация да подлежат на правораздавателен процес", написа в мотивите съдия Джон Робъртс. "Днес потвърждаваме този принцип и постановяваме, че президентът няма нито абсолютен имунитет срещу щатски призовки за личните му докуменни, нито може да се ползва от някакви специални ограничения." Иск от името на президента Бил Клинтън със същите мотиви е бил отхвърлен през 1997 г.

Дневник