С празничен ритуал пред паметника на Васил Левски Шумен отбеляза 183 години от рождението на Апостола и 142 години от освобождението на града от османско владичество.

Под звуците на музиката, изпълнена от духовия оркестър „Михаил Биков“ представители на институции, военни и малцина граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола, за да отдадат почит към делото на Левски и на всички останали герои, допринесли за свободата на България.

„Има два начина да се отдадеш на родината. Единият е да загинеш в борбата за свобода, както са сторили Левски, Ботев и всички други, отдали най-ценното, което притежават, за да можем днес да се наречем свободни българи. Вторият начин е много по незабележим – това е малко по малко, ден след ден да работиш със съзнанието, че правиш нещо за България“, каза в словото си по повод двете годишнини д-р Антония Панева, началник на Държавния архив в Шумен.

Тя припомни, че освобождението на Шумен идва на 18 юли 1878 година, пет месеца след 3 март, благодарение на мирни преговори и без бойни действия и кръвопролития. „Шумен остава встрани, когато се говори за националноосвободителното движение за  независимостта на България. Да, тук не е имало революционни действия, но за сметка на това Шумен се превръща в люлка на възрожденската култура и тук се случват десетки първи неща в България, всяко със своя история“, каза още Антония Панева.

Тя цитира една от често повтаряните мисли на Левски „Нашето драгоценно Отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. „Пожелавам на всички нас да сме достойни носители на идеалите на Левски, защото всеки един от нас ден след ден малко по малко отдава част от себе си на родината и нека това да е тази България, за която са мечтали дедите ни“, завърши словото си д-р Панева.

Празничният ритуал днес се организира от Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон. Честването на празника продължава от 20.00 часа на лятната сцена в парк „Студентски“, когато започва празничният концерт „Бойна слава“ на Градския духов оркестър „Михаил Биков“.  

ШУМ.БГ