Служители на органите на реда на Беларус са задържали край Минск група "бойци от чуждестранна частна военна компания", съобщи официалната информационна агенция на страната. По данни на БЕЛТА става дума за 32-ма души и това е станало тази нощ.

Засега местните медии не получават повече информация от следствието, вътрешното и външното министерство на Беларус.

На 9 август има избори за президент на Беларус и Александър Лукашенко вече заяви преди време на заседание на силовите структури, че противниците му може да сформират "отряди и групи бойци, които - не е изключено - да поискат да организират сбивания на площадите".

Управляващият вече четвърт век Лукашенко говори и за някакви опити "да бъде докарана страната до Майдан" и че зад тях стояли "кукловоди". Иван Тертел, председател на Комитета за държавен контрол, допълни ,че тези кукловоди са в "Газпром": "Такива лица са, както знаем, големи началници в "Газпром", а може и да са още по-високо".

Частните военни компании са забранени в Беларус, припомня "Ройтерс". Минск е в конфликт с местното поделение на "Газпром" и банка, в която корпорацията има участие, като това се възприема като част от усложнените напоследък отношения с Москва и опита на Лукашенко да запази изгодни параметри на енергийните договори с Русия.

Дневник