Косовският премиер Авдулах Хоти обяви днес, че се е разболял от COVID-19 и ще се самоизолира у дома си за две седмици, предадоха "Ройтерс" и местни медии.

"Нямам симптоми освен лека кашлица", написа Хоти във "Фейсбук" страницата си. Неговото правителство е критикувано, че не полага достатъчно усилия за овладяване на разпространението на новия коронавирус, отбелязва агенцията. През последните няколко дни Косово регистрира рязко нарастване на случаите на заразяване, а днес съобщи за 13 починали през последното денонощие.

Близо 9000 души са заразени с коронавирус и 249 са починали от средата на март, когато в страната беше регистриран първият случай на зараза. Първите няколко седмици от кризата, в разгара на опитите за сваляне на правителството на Албин Курти, преминаха без множество заразени и при строга блокада, регулираща правото на жителите да напускат домовете си.

Политическият хаос обаче се задълбочи при правителството на Хоти, дошъл на мястото на Курти след вот на недоверие, а Косово стана една от държавите с най-много новозаразени на глава от населението. Прищина бе за няколко седмици в центъра на вниманието на Европа и Съединените щати, търсещи успехи в диалога ѝ с Белград. Историческо посещение на президентите им във Вашингтон обаче бе осуетено от обвинения от съд в Хага към президента Хашим Тачи.

Заразилите се освен Хоти лидери са сравнително малко - сред тях са британският премиер Борис Джонсън и бразилският президент Жаир Болсонаро.

Дневник