За седмица от старта на влязлата в сила за първи път еднократна помощ от 250 лева за семейства на бъдещите осмокласници в Регионалната дирекция за социално подпомагане в Шумен вече са подадени 51 заявления, съобщи директорът й Мартина Драгнева.

Право на помощ имат осмокласници, които са записани в държавно или общинско училище, а средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв.

„Еднократната помощ е обвързана с посещение на училище. Изплаща се на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок“, обясни Драгнева. Тя уточни, че ако осмокласникът не бъде записан за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата.

Право на помощ без изискване на доходен тест ще имат осмокласници с трайни увреждания, с един жив родител или настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства.

Срокът за подаване на заявление за отпускане на помощта е след записване на ученика в осми клас, но не по-късно от 15 октомври.

Междувременно продължава и кандидатстването за помощ за деца, записани в първи клас през следващата учебна година. До момента има подадени 337 заявления от родители на първолаци, уточниха от РДСП-Шумен.

ШУМ.БГ