Пет училища, три детски градини в Шумен и една във Велики Преслав ще изградят нови  площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата. Учебните заведения спечелиха финансиране по програмата на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“, като общата стойност на проектите е 25 605 лв., а съфинансирането от страна на училищата и градините е минимум 20%, или между 500 и 700 лв.

С финансираните проекти могат да се изградят и оборудват външни или вътрешни подвижни площадки по безопасност на движението, с модел на светофар, стоп палка, сигнално-предпазни жилетки, комплекти пътни знаци, конуси, табла за обучение по БДП, детски велосипед, каска и др.. Модулът „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“ е включен в програмата на министерството, за да се подобри качеството на обучението и възпитанието на децата и учениците, както и да доведе до намаляване на броя и последствията от пътнотранспортните произшествия с участието на деца, посочват от МОН.

В Шумен нови площадки ще правят   СУ „Сава Доброплодни" (с финансиране от МОН в размер на 2 521 лв.), СУ "П. Волов" (2400 лв.), СУ „Йоан Екзарх Български“ (2 800 лв.) , III ОУ „Димитър Благоев“ (1 983 лв.), НУ „Княз Борис I" (2 800 лв.).

За изграждане на нови площадки за пътна безопасност шуменските детските градини „Космонавт“, „Дружба“ и „Снежанка“ във Велики Преслав, получават от министерството по 2000 лв., а „Пролетна дъга“ в Шумен – 1 980 лв.

ШУМ.БГ