През отоплителния сезон от 1 октомври до 30 април, дървесината, която ще се ползва за битово отопление трябва да отговаря на конкретни изисквания, които подлежат на контрол с цел подобряване качеството на въздуха и намаляване високите нива на емисиите на фини прахови частици.

Това съобщиха от пресцентъра на общината, информирайки гражданите с Наредба № 6 от 7 октомври 2019 г. на Министерството на земеделието, храните и горите.

Сред изискванията са дървесината да е суха, да не е обработвана повърхностно с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка и да не е примесена с други вещества и материали, включително текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти. Освен това дървесината за битово отопление се съхранява покрита, върху подложки на сухи и отцедливи места, осигуряващи продухваемост. Спазването на гореизброените изисквания е отговорност и задължение на лицата, които я ползват.

Продавачът пък на дървесина за битово отопление задължително трябва да информира купувача към коя от категориите – сурова или суха е дървесината, предмет на продажба. Тези категории задължително се вписват и от лицата, които издават превозни билети за транспортиране й.

От Общината информираха, че в изпълнение на компетенциите си ще осъществява контрол по условията и реда при използването на дървата за битово отопление, като при извършването на проверки ще привлича и представители на други компетентни ведомства.

ШУМ.БГ