Очаквано сегашният председател Корнелия Нинова, заместникът й Кирил Добрев и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблиянов са кандидати за лидер на БСП в прекия избор на 12 септември. Петият кандидат е социалистът Георги Тодоров от Бургас, съобщиха от "Позитано" 20 днес.

На партийните конференции за лидер са номинирани 55 социалисти. Най-много номинации има сегашният председател Корнелия Нинова - 285, а втори по номинации е основният й опонент за поста Кирил Добрев - 144. Красимир Янков има 55 номинации, а Валери Жаблянов - 34.

За предизборната кампания ще бъдат направени общи плакати и брошури на кандидатите с техните биографии и основни послания.

Извън надпреварата

Социалистите с повече от 20 номинации, които не са подали заявления да се явят на изборите, са лидерът на софийската организация Калоян Паргов (63), зам.-председателите на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев (40) и Крум Зарков (34), бившият кмет на Благоевград и депутат Костадин Паскалев (36) и дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов (23). Номинации имат и предишните председатели Сергей Станишев и Михаил Миков.

Други двама кандидати за лидер не са допуснати до участие в изборите, защото не отговарят на условията - социалистите от Перник Галина Василева и Ирена Михайлова.

Въпрос на числа

Предизборната кампания в БСП започва на 13 август, а прекият избор е на 12 септември. Тогава Нинова ще бъде в отпуск, а временен лидер ще бъде кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който е зам.-председател на БСП и се смята за близък до Кирил Добрев.

За да има избран лидер на първи тур, той трябва да събере поне половината действителни гласове. Ако това не стане, ще има втори тур на 19 септември.

В БСП има мнения, че ако на първи тур не гласуват повече от половината от членовете на БСП, изборът е нелегитимен и не би трябвало да има втори тур, а въпросът да бъде решен на заседание на конгреса. От легитимен избор печелила Корнелия Нинова, от конгрес - опонентите й.

Заради това най-любопитният въпрос е колко хора имат право да гласуват. Към момента е известно единствено, че към 31 декември м.г. има 83 848 членове на БСП.

Днес друго число не бе обявено. Предварителните избирателни списъци трябва да бъдат готови на 17 август, но точният брой на имащите право на глас ще бъде известен на 10 септември, тъй като трябва да бъдат заличени починалите и напусналите.

Дневник