В открито писмо десетки университетски преподаватели поискаха оставката на правителството заради "срастването на държавата и олигархичния бизнес, корупцията, политическия чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия".

Преподавателите отбелязват, че вместо да подадат оставка заради разрастващите се протести, "управляващите – вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие от страна както на органите на реда, така и на частни субекти с неясни правомощия и неизвестно на чие подчинение". Според учените насилственото разчитане на окупираните кръстовища е "крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти".

Документът е подписан от преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство.

Дневник