Средната брутна заплата в област Шумен за месец юни е в размер на 1102 лв., като нивото и остава по-ниско от средното за страната, която е 1355 лв. Това сочат данните на Отдел   „Статистически изследвания“ - Шумен.

По размер на средната работна заплата за месец юни област Шумен заема десето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през последния месец на тримесечието е област София (столица) - 1 838 лв., а с най-ниско е област Благоевград - 910 лева.

През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна брутна работна заплата в Шуменско  нараства спрямо предходното тримесечие с 3.8% до 1 095 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Финансови и застрахователни дейности“, „Добивна промишленост“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, а най-голямо намаление се наблюдава в „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.
 
През наблюдавания период средното месечно възнаграждение в областта нараства с 9.8%, спрямо същото тримесечие на 2019 година, като в обществения сектор увеличението е с 12.4%, а в частния сектор - с 8.7%.

44 337 души са наети на работа в областта към края на юни, сочат предварителните данни на статистиците. Това е увеличение с 455 души или  1.0% спрямо края на март 2020 г.

Увеличение на заетостта се наблюдава в девет от общо 19 икономически дейности, като то е най-голямо в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 22.1%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5.1%, и „Строителство“ и „Култура, спорт и развлечения“ - с по 3.9%. Намаление на наетите лица е регистрирано в десет отрасъла, като в процентно изражение намалението е най-значимо в „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 10.5%, „Добивна промишленост“ и „Финансови и застрахователни дейности“. Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 31.1% и 14.9%.

В края на второто тримесечие на 2020 г. наетите в държавното управление в област Шумен са 1 876, в образованието - 4 010, а в хуманното здравеопазване и социална работа - 4 197.

По брой хора, наети по трудово и служебно правоотношение към края на юни тази година, областта заема 13-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) - 761.4 хил., а най-малък в област Видин - 15.1 хиляди.

ШУМ.БГ