В Беларус се наблюдава пряка и косвена външна намеса, а сигналите, че чуждестранни държави преговарят с беларуската опозиция са знак за намеса във вътрешните работи на страната, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Няма да назовавам тези сили, това са държави. Констатираме, че се наблюдава косвена и дори пряка намеса. Разтревожени сме от това", заяви говорителят. "И още веднъж повтаряме: убедени сме, че проблемите на Беларус трябва да бъдат решавани от самите беларуси чрез диалог и придържане към правото", заяви той. Думте на Кремъл обаче все още не означават готовност да се окаже въоръжена помощ на Минск - вчера Песков уточни, че не вижда такава необходимост.

Това стана след като прокуратурата в Беларус обяви, че разследва опозицията за опит за сваляне на властта.

Координационният съвет, създаден за преговори с Лукашенко, обяви, че самият факт, че е разследван за опит за диалог, е притеснителен.

Според Мария Колесникова, която оглавяваше щаба на недопуснатия и арестуван конкурент на Лукашенко Виктор Бабарико, опозицията няма да пречи на държавния глава да участва в нови избори (каквито искат противниците му, след като изборната комисия му даде 80%). Това обаче може да стане само ако бъде сменен съставът на избирателната комисия и под контрола на международни наблюдатели.

Опозиционери и преди са заявявали, че са готови да допуснат участието на Лукашенко, но досега това не бе правил единен орган, който представлява всички негови главни противници - Координационният съвет започна работа едва тази седмица.

Опонентите на Лукашенко настояват, че той е изгубил изборите (а протестиращи язвително го наричат "Саша 3%" и слагат този прякор на плакати), затова Колесникова каза: "Виждаме, че дори като притежава административни ресурси, дори с най-груби фалшификации, е загубил." Основно искане на опозицията е Лукашенко да остстъпи поста и следващият държавен глава да организира нов вот (ЕС не признава сегашния и смята, че той не е бил нито свободен, нито честен), но може да се кандидатира "като всеки гражданин на Беларус".

Дневник