Десетки горски пожари в Калифорния, предизвикани от мълнии, се разраснаха бързо в четвъртък и принудиха десетки хиляди да се евакуират от домовете си в района за залива на Сан Франциско, съобщи "Ройтерс".

Калифорния беше засегната от най-тежките гръмотевични бури от почти две десетилетия, като около 11 хиляди мълнии причиниха над 370 пожара през тази седмица, съобщиха властите. В окръзите Сан Матео и Санта Круз южно от Сан Франциско група пожари удвои площта си, в резултат на което изгоряха 20 сгради, трима пожарникари бяха ранени, а 22 души бяха евакуирани.

Най-старият природен парк в Калифорния, Биг Бейсин Редуудс Стейт Парк, където се намират някои от най-старите секвои, беше силно засегнат от комплексен пожар, причинен от мълнии, съобщиха парковите власти.
Калифорнийският университет, Санта Круз, призова за доброволна евакуация на кампуса си в северната част на крайбрежния град.

На север, югозападно от щатската столица Сакраменто, пожарите унищожиха 105 домове и други постройки. От сряда пожарите в района са удвоили площта си и достигат до 53 хиляди хектара.

В сряда служител на енергийна компания е загинал, докато е помагал на спасителните екипи. Това е вторият смъртен случай след смъртта на пилот на хеликоптер при катастрофа по време на усилията за гасене на пожарите.

Рекордните горещини по Западното крайбрежие на САЩ се дължат на обширна зона на високо атмосферно налягане над пустинята източно от Калифорния. Средната температура в щата се е повишила от 1 до 2 градуса от началото на ХХ век. Затоплянето се смята за отговорно за по-дългите и по-интензивни периоди с повишен пожарен риск. Осем от десетте най-големи пожара в щата са регистрирани през последните 15 години.

Губернаторът Гавин Нюсъм поиска помощ от 375 пожарни екипа от други щати заради изчерпването на ресурсите на калифорнийските противопожарни служби. Проблемът отчасти е предизвикан от това, че затворниците, които обикновено са мобилизирани за борба с пожарите, са блокирани в затворите заради епидемията от коронавирус или са освободени с цел ограничаване на разпространението на заразата./БТА

Дневник