Словения премахна България от "червения списък" с държави, пътуващите откъдето подлежат на задължителна 14-дневна карантина и в който има общо 70 страни. Това съобщи Словенската информационна агенция.

Сега страната е в "жълтия списък". Българските граждани отново подлежат на задължителна 14-дневна карантина, освен ако не са сред предвидените изключения - граждани на Словения или постоянни или временни жители на страната. В тези случаи те могат да влязат в нея, стига да докажат, че не са пътували от страна в "червения списък". Това може да бъде направено, като изпратят на словенските власти фактура за престой, документ за собственост в имота, където са били останали, или друго.

Сред изключенията са също: работници на дневна или седмична база; хора, пътуващи по бизнес; служещи в транспортния сектор; транзитно преминаващи; хора с дипломатически паспорти; притежатели на изрично разрешение от словенските министерства; хора от спасителните и спешни служби, полицията или армията, пътуващи по работа; хора, пътуващи за лекарски преглед или интервенция, пътуващи за обучения; собственици на селскостопанска земя от двете страни на границата. Влизане за 24 часа е разрешено по извънредни лични принични при представяне на подходящи доказателства

Разрешено е също влизането на граждани на безопасни държави, били в зеления списък по време на правенето на резервациите.

Дневник