С правителствено постановление Сърбия временно ще използва частни и държавни имоти по границата на страната с България за издигането на телена ограда, която да ограничава нелегалното влизане в страната.

Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса в западната ни съседка, съобщава агенция "Танюг", цитирана от bTV. От два месеца подобно съоръжение се изгражда по границата със Северна Македония.

Пред Клуб Z от външното ни министерство съобщиха, че са отправили официално запитване. Чака се отговор от сръбска страна.

Оградата в държавните имоти беше издигната, но именно заради липсата на постановление работата в частните терени се наложи да спре.

Телената мрежа ще остане на мястото си до 3 години. Собствениците на имотите ще бъдат обезщетени.

Още от 14 август пък бе съобщено, че в страната ще се влиза само с негативен PCR тест (от последните 48 часа), ако се връщате от 4 държави: България, Северна Македония, Хърватия и Румъния.

Освен това - макар и по различни причини, РТС съобщава, че днес се затваря преминаването през ГКПП-Градина (Калотина) откъм сръбска страна от 13 до 18 ч. Причината са дейности по автотрасето на пункта.

Алтернативите са ГКПП през Стрезимировци, Връшка чука и Рибарци.

Само преди 2 дни премиерът Бойко Борисов се похвали, че България е сред малкото страни, където коронакризата се управлява правилно.

    "Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно", заяви той в сряда.


Клуб Z