Руският президент Владимир Путин и Съветът за сигурност в Москва са съгласни, че беларуските власти и хората в страната трябва да влязат в диалог, за да разрешат политическата криза там.

Това се казва в съобщение на сайта на Кремъл почти две седмици след началото на протестите в Беларус в отговор на обявените изборни резултати - над 80% от гласовете са за президента Александър Лукашенко според властите.

Темата на заседанието е била Беларус с акцент върху "неприемливостта на намесата отвън" в беларуските проблеми и "безалтернативността на урегулирането на всички вътрешнобеларуски проблеми от ръководството на страната в диалог с гражданите ѝ". Москва вчера заяви, че вижда и пряка, и косвена намеса в Беларус в момента.

Тази седмица ЕС обяви, че не признава резултатите от изборите. Докато някои страни предложиха посредничество, други като Германия обявиха, че самият Лукашенко не приема подобни инициативи, отказвайки да влезе в контакт. Русия междувременно заяви, че не би посредничила, тъй като това би било акт на външна намеса.

Днес Лукашенко посети завод, в който според държавната агенция БелТА не е имало стачкуващи (хиляди се включиха в стачните действия в основни производства в Беларус в последните дни). По думите му е "естествено" политиката на властите да не се нрави на някои хора в "сложната" обстановка. "Но това не трябва да ви вълнува, това е мой проблем, който съм длъжен да реша и ще го решим. И, повярвайте, в близките дни ще го решим."

Дневник