Президентът на Беларус Александър Лукашенко блокира в петък десетки медии в страната, а днес обвини НАТО, че усилва военното присъствие на границите, "за да довлече тук някакъв алтернативен президент".

На военен полигон край град Гродно - един от центровете на протеста - той се появи в униформа и заплаши, че ставало дума за сценарий, при който такъв президент щял да покани западните държави да защитят населението, "те ще вкарат войски и край с Беларус".

След това той говори за това как военните трябва да защитят района на Гродно, "западната перла" на страната, и че целта на опонентите му била да отклони вниманието на армията и силите на реда като раздухват протестни настроения и бандитизъм. И понеже той напълно контролирал ситуацията, включили външен фактор.

"Всичко е ясно. Както и предполагахме, всичко върви по плана на цветните революции с дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация, но оригиналното този път е, че включиха външен фактор, което не се случва винаги." Той не посочи поименно нито един от опонентите с ив страната, нито дали има предвид конкретни други държави. Днес неформалният лидер на опозицията Святлана Цихановска каза, че няма да се кандидатира за президент на новите избори, за които настояват протестирщите.

Главният прокурор Александър Конюк заяви, че участието в неразрешени протести било незаконно според националното и международното право, още повече, когато не се обявявало кой организира шествията, митингите и протестите. Според него "политизираните стачки" срещу Лукашенко в предприятията били незаконна самоотлъчка от работа. Беларуският КАТ започна да предава на службите на реда имената на водачи, които участват в колони, каращи бавно или направо спиращи по булевардите.

В петък вечерта беше прекръснат достъпът до десетки новинарски сайтове, включително на печатни издания, като на някои от тях се появяваше предупреждение, че този акт на Министерството на информацията бил заради нарушаване на закона.

Днес Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) призова това да се прекрати незабавно, както и да се изясни защо три пъти се чупи печатната машина в основната печатница за вестници в страната и така не излизат няколко конкретни издания, вкл. "Комсомольская правда в Белоруссии".

Сред блокираните сайтове и издания са "Радио Свобода", телевизия "Белсат", "Еврорадио", вестник "Солидарност", Udf.by, The Village Беларусь, by.tribuna.com, Masheka.by и др. Ограничен е и достъпът до сайта на правозащитния център "Весна", а от деня на изборите 9 август е заглушен и сайтът на самата БАЖ.

Сред обвинените в незаконни действия е онлайн платформата "Голос", където се правеше паралелно преброяване на гласовете, а Лидия Ермошина, ръководителката на ЦИК г онарече "сенчеста Централна избирателна комисия", политическа афера и престъпен проект за дискредитиране на изборите и подстрекаване към масови безредици. Платформата твърди, че изборите са невалидни ,защото груби нарушения и манипулации са открити в една трета от избирателните секции.

Дневник