Космическа скала от най-ранните дни на Слънчевата система може да даде първото обяснение на проблем, който тормози учените от дълги години - защо животът на планетата е асиметричен?

През 2012 г. учените в Антарктида откриват метеорит с големина на топката за голф, известен сега като Asuka 12236.

Asuka 12236 не е обикновен - изследователите смятат, че това е особено стар метеорит, който може би съдържа материал, дори по-стар от нашата Слънчева система.

"Забавно е да мислим как тези неща падат на Земята и са пълни с различна информация за това как се е образувала Слънчевата система, от какво се е образувала и как различните елементи са изградили галактиката", казва Конъл Александър от Carnegie Institution for Science във Вашингтон в изявление на НАСА, един от авторите на новото изледване, публикувано в Meteoritics & Planetary Science.

Химическият анализ на Asuka 12236 го различава от всякакви други проби от метеорити, което може да държи ключа към разрешаването на една от мистериите на живота на Земята. Животът на планетата е асиметричен на много ниско ниво. Аминокиселините - градивните елементи на протеините, големите молекули, които управляват нашите тела и всички останали - идват в две огледални форми, които учените са нарекли "лява" и "дясна". Но във всичките видове живот, който учените са изследвали, се използват изключително и само леви аминокиселини; десни версии на тези молекули съществуват, но не се намират в протеини. Никой не знае защо.

Аsuka 12236 е особено богат на аминокиселини, и точно като в живота, аминокиселините в метеорита са "леви". Но освен ако пробата не е била замърсена от земния живот, трябва да има някаква друга причина за дисбаланса в метеорита.

Атробилогът Даниъл Главин и екипът му от Центъра за полети "Годард" на НАСА изследват стотици метеорити по време на проучването си и някои от тях имат повече "леви" аминокиселини, но не в такава концентрация като Asuka 12236.


Разликите във видовете и количествата на аминокиселините, запазени в тези скали, позволяват на учените да съставят запис за това как тези молекули са се развивали през времето и обстоятелствата, включително излагането на вода и топлина в по-големите астероиди, от които са се отчупили.

Във времевата линия на Слънчевата система Asuka 12236 се вписва към самото начало - всъщност някои учени смятат, че метеоритът предхожда Слънчевата система. Няколко доказателства сочат, че оригиналният химически състав на Asuka 12236 е най-добре запазен в категорията богати на въглерод метеорити, известни като CM хондрити. Това са сред най-интересните скали за изследване от учените, които се фокусират върху произхода на живота, тъй като много от тях съдържат много сложна смес от органични съединения, свързани с живите същества.

Главин и колегите му подозират, че причината за дисбаланса може да се крие в това какво се е случило с метеорита, когато бил част от по-голям астероид. Влиянието на водата и топлината може да промени химията на космическата скала, включително да произвежда, но и да унищожава аминокиселини.

Вероятно съвкупност от тези ефекти е отговорна за необичайно високите нива на аминокиселини в Asuka 12236 и може също да обясни асиметрията между "левите" и "десни" аминокиселини в сравнение с други метеорити. И ако дисбалансът в метеорита не е резултат от замърсяване на Земята, същият този отговорен процес може да е отговорен за асиметрията на живота на планетата, надяват се изследователите.

Учените смятат, че вътрешността на Asuka 12236 е толкова добре запазена, тъй като скалата е била изложена на много малко течна вода или топлина. Те могат да разберат това въз основа на видовете минерали, открити вътре. Липсата на глинени минерали е една улика, като се има предвид, че тези видове минерали се образуват от вода. Друга улика е, че в Asuka 12236 има много желязо, който не е ръждясало, което показва, че метеоритът не е бил изложен на кислорода във водата. Скалата също съдържа изобилие от силикатни зърна с необичайни химически състави, които показват, че са се образували в древни звезди, умрели преди Слънцето да започне да се образува. Тъй като тези силикатни минерали обикновено лесно се унищожават от водата, учените не ги намират в метеорити, които са по-слабо запазени от Asuka 12236.

Наличието на повече "леви" аминокиселини създава друг проблем - тези молекули би трябвало да са образувани в много повече вода, отколкото изглежда да е била изложена скалата. "Доста необичайно е да има такива големи разлики в примитивни метеорити", казва Главин. "Как са се образували е загадка. Ето защо е добре да разгледаме различни метеорити, така че да можем да изградим времева линия как тези органични материали се развиват във времето."

Главин е уверен, че това не се дължи на замърсяване от Земята. Един от причините е, че повечето аминокиселини в изследваната проба са свободни - ако учените виждаха замърсяване, аминокиселините щяха да бъдат свързани в протеини, казва той.

Доставка на метеорити

Вместо да чакат метеоритите да паднат на Земята, учените в момента могат да използват и друга тактика - мисии за връщане на проби от космически скали. За разлика от метеоритите, пробите в космическите кораби могат ще бъдат защитени от преминаването през земната атмосфера, запазвайки оригиналния химически състав на скалата, без никакви шансове за замърсяване.

Две астероидни мисии в момента работят точно за такива доставки: OSIRIS-REx на НАСА, която се готви да вземе проба от астероид, наречен Bennu, и японската Hayabusa2, която се връща към Земята с парчета от астероида Ryugu. Провеждането на подобен анализ на тези проби може да помогне на учените да разберат по-добре как се формират и променят аминокиселините в космическите скали, надяват се изследователите.

Дневник