Спеиалисти от берлинската болница "Шарите", лекуващи Алексей Навални, за когото се предполага, че е бил отровен, са се свързали с български колеги, занимавали се с лечението на Емелиян Гебрев след покушението срещу него с вещество от групата "новичок" през 2015 г. в София.

Това пишат "Шпигел" и The Insider и Bellingcat - двете разследващи групи в Русия и Великобритания, които разкриха доста от заподозрените извършители на опитите за убийство на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания и на Гебрев и още двама българи в България.

Христо Грозев от Bellingcat и журналистите Марсел Розенбах и Фиделиус Шмид са написали статията "Българска следа" в германското списание. В нея се казва, че специалистите допускат - "и това е разбираемо и експлозивно" като развой на събитията - че Навални е бил изложен на въздействието на вещество от същото семейство органофосфати, с което е бил отровен и Гебрев.

В тази група са инсектициди като E605, както и бойни отровни вещества като зарин и "новичок", както на Запад наричат предполагаеми разработки от последните години на бившия СССР.

В статията се говори за "поразително сходство" със симптомите на Гебрев и Навални, както и че по същия начин се виждали остатъци от токсина, но не може да се определи конкретното вещество.

Ако се докаже употребата на органофосфати или дори на вещество от групата "новичок", токава Навални може да е поредната жертва в една злощастна серия, в която отговорните за нея изглежда искат да оставят отпечатъците си", пише "Шпигел". "В същото време възникват нови въпроси, защото тези субстанции могат да се прилагат в течна форма, но също така и при вдишване и контакт с кожата. В допълнените, както показват примерите от Великобритания и България, изглежда е трудно да бъдат дозирани - и в двата случая има засегнати близки хора."

Бавните действия на прокуратурата в София

Покушението в България, предшествало това в Солзбъри и вероятно извършено от една и съща група на руското военно разузнаване, дълго време не доведе до никакви действия на българската прокуратура. Чак през януари 2020 г. бяха обвинени трима руски граждани, а още месец по-късно бяха посочени и реалните им имена. Нито един служител на руското посолство не бе изгонен от страната заради предполагаемите две операции на българска територия, защото срещу Гебрев е имало и второ покушение.

Всичко това се случи след публикации на седмичника "Капитал" съвместно с Bellingcat и последвалите разследвания на The Insider и "Шпигел". Българският случай попадна и в поредица публикации на "Ню Йорк таймс", който бе отличена с награда "Пулицър".

За сметка на това предишният главен прокурор Сотир Цацаров иронизираше, че Гебрев, синът му и търговски директор на компанята му са яли салата с инсектицид. После прокуратурата подметна в съобщение, че Гебрев бил обекти на други покушения в чужбина, което той категорично отрече и заяви, че изглежда по този начин се прави опит за отклоняване на вниманието от замесени в отравянето му хора в България.

Санкции заради химическо оръжие

САЩ изявиха готовност да помагат на разследване, подкрепено от ЕС, на инидента с Навални. В четвъртък Вашингтон официално ще съобщи, че налага санкции на три института от Русия, които влизат в черен списък заради създаване на химическо и биологическо оръжие. Москва обяви официално през 2017 г., че е приключила програмата за ликвидиране на нейното химическо оръжие, а година по-късно - че съгласно международните споразумения не се занимава с нови подобни разработки.

Сега решението, потвърдено от представители на Министерството на търговията, Държавния департамент и министерствата на отбраната, енергетиката и финансите на САЩ, се посочват:

- 33-и Централен научно-изследователски институт на Министерството на отбраната на Русия (Саратовска област);

- 48-и Централен научно-изследователски институт на Министерството на отбраната на Русия (Сергиев Посад) и филиалите му в Киров и Екатеринбург;

- ФГУП "Дъжавен научно-изследователски институт по органична химия и технологии" (ГосНИИОХТ).

Първите два са свързани с разработване и изпитания на химическо, а третият - на биологическо оръжие, се казва в съобщението.

Дневник