Руското вътрешно министерство обяви, че е започнало разследване във връзка с "хоспитализацията" на опозиционера Алексей Навални въпреки липсата на силно въздействащи вещества в организма му, предаде ТАСС.

В съобщението - седмица след като Навални бе приет в спешната болница в Омск след загуба на съзнание по време на полет и след дни на международни призиви за разследване - полицията обяснява, че регионалното управление в Сибирския федерален окръг е започнало "доследствена проверка".

Болница "Шарите" в Берлин, където Навални бе транспортиран от Омск, обяви, че според предварителните резултати Навални е отровен.

Разследването ще се води от Западносибирската транспортна прокуратура. Това е прокуратурата, която осъществява надзор във връзка с железопътни, водни и въздушни превози. Първите данни за влошаване на състоянието на Навални са от полет от град Томск и според достъпната до момента информация е изгубил съзнание в самолета.

Пресслужбата на вътрешното министерство обяснява, че проверката вече обхваща хотелската стая на Навални, иззети са "над 100 предмета, които могат да имат значение на доказателства", анализирани са данни от системите за видеонаблюдение."

Кремъл заяви в началото на седмицата, че не вижда смисъл от разследване, докато не се потвърди, че опозиционерът е бил отровен. Днес, преди заседание на външните министри на ЕС, прессекретарят на президента каза, че не иска случилото се да влошава отношенията между Русия и Запада.

Дневник