Беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че е готов да води диалог с трудови и студентски колективи, както и с "вменяемата" част от опозицията. Това обаче не може да стане под натиска на улични протести, предава думите му държавната агенция БелТА.

"Нека седнем... и селяните имат право на думата, и работниците искат да си кажат думата, и специалисти в предприятията, и учители, и лекари." Но "безчинстващите младежи" по улиците, които крещят за небходимостта от диалог, "не искат никакъв диалог".

Според него разговорите могат да засегнат дори тема като новата конституция, която Лукашенко обеща по време на реч в завод със стачкуващи работници. В тогавашното предложение се допускаше споделяне на президентската власт. И във въпросната реч Лукашенко изключи "натискът на улицата" да играе роля в подобен диалог.

"Ако има вменяеми в опозицията, които виждат страната си свободна и независима, моля, изразете позицията си, но не на улицата. Под натиска на улиците в Беларус няма да има диалог", каза Лукашенко. Всички групи от обществото, излъчили "представители", обратно, ще могат да се включат.

Лукашенко обаче иска предложенията за промяна на основния закон да дойдат от работниците.

Той не споменава Координационния съвет, формиран от противниците му. За него първа съобщи Святлана Цихановска, основен съперник на Лукашенко, около когото се обедини опозицията преди изборите, на които ЦИК даде на държавния глава 80% от вота. Противниците на държавния глава, формирали съвет за предаване на властта, също искат нова конституция, но са разследвани за опит за сваляне на властта.

Дневник