Михаил Саакашвили, бившият президент на Грузия и настоящ лидер на Националния съвет за реформи в Украйна, обяви във видеообръщение, че се завръща в родината си. То е записано на един от каналите на Амстердам (съпругата му е от Нидерландия), но в него не се посочват срокове кога ще се случи това.

"Когато слушам новините от Грузия, разбирам, че можем да живеем много по-добре, всеки грузинец може да живее по-богато и ще го постигнем. Завръщам се!", каза той на грузински.

Той нарече Украйна своя "втори дом" и благодари на украинците, че "в най-трудните времена" са го приели такъв, какъвто е. Грузинецът беше и в екипа, преговарящ с МВФ.

Досега Саакашвили сочеше като главна причина да напусне Грузия опасенията си да не го вкарат в затвора.

"Тръгнах си, защото се уморих и хората се умориха от мен. Просто дадох време на всички да си починат. Но днес смятам, че допуснах грешка."

Той бе президент през 2004-2013 г. и проведе радикални реформи, особено срещу корупцията в правоохранителните органи. След поражението на изборите напусна страната, където го обвиниха в злоупотреба с власт и в преследване на политически опоненти.

Дневник