Вноските за данъци и такси в Гърция ще бъдат замразени до края на март 2021 г. за фирми и физически лица, тежко пострадали от пандемията, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас. След това данъкоплатците ще могат да се разплатят на 12 безлихвени вноски или на 24 вноски с 2.5% лихва, обясни той в телевизионно интервю, цитирано от "Катиремирини".

Изданието припомня, че в момента системите за събиране на данъци и такси не работят до края на септември. Допреди няколко дни имаше предложения този режим да продължи до края на годината с изключение на сезонния бизнес, който да се възползва от допълнителни 4 месеца, т.е. до края на април 2021 г.

В крайна сметка правителството реши всички да се възползват от удължаване до края на март. Основната причина най-вероятно са прогнози, че в следващите месеци приходите ще са по-слаби от очакваното.

Наемите са намалени с правителствено постановление с 40% за заведенията, туристическия и транспортния сектор, за спортните и културните сбития. Удължаването може да стане принудително за някои видове бизнес или доброволно чрез стимули за наемодателите.

Финансовият министър каза, че вероятно ще има комбинация от различни мерки, защото правителството не иска още твърде дълго да налага ограничителни мерки. По думите му бюджетът за следващата година се съставя при изключено изискване за фискални цели, т.е. от Гърция няма да се очаква да постигне 3.5% първичен бюджетен излишък през 2021 г. "Ще видим как ще е за 2022 г.", добави той.

Дневник