"Имаме стар рефлекс да повтаряме всеки път - да се появи ново лице. Факт е, че нямаме безспорен лидер или сила, които да се противопоставят на сегашното статукво и това е така, защото управляващото статукво положи усилия да няма такъв. И в това се опитват да ни убедят - че няма как да бъдат сменени. Аз мисля, че този въпрос ще получи своя отговор при едни предсрочни избори."

Това заяви днес в интервю за бТВ режисьорът Галин Стоев, чието отворено писмо до премиера Бойко Борисов разбуни духовете тази седмица. "Това ли е Вашият политически проект? Най-обикновена Cosa nostra, или преведено на български "нашето си нещо, нашите интереси, нашия бизнес", написа директорът на Националния драматичен театър в Тулуза, Франция до министър-председателя, а писмото му бе споделено от хиляди.

"Адресатът на това писмо е по-скоро формален. Това беше формата, която ми позволи да напиша нещо, което да може да бъде прочетено от максимално много хора. То е писано повече за тях, отколкото за него", заяви днес Стоев в отговор на въпроса получил ли е обратна връзка от Борисов.

По думите му гневът, излят в това писмо, се акумулира в него от години, но го написал сега, защото ситуацията го изисквала.

"Писмото се опитва да извади наяве нещо, което е в съзнанието на изключително голям брой българи, които протестират и тези които подкрепят протестите. Те искат промяна, а не само камуфлаж. Моята роля беше да канализирам тази енергия и да дам гласност", заяви режисьорът.

По думите му "на някакво дълбоко ниво този протест успява да артикулира нещо, което не бива да изпускаме" - "огромното желание на хората за промяна в парадигмата". "Дълбоко и силно се надявам, че историята ще отбележи може би, че едно по-сериозно гражданско общество започва да се ражда и се надявам това да доведе до промени, които носят позитиви за България", заяви още той.

Според него разминаванията в обществото каква трябва да е формата на протест, трябва ли да се блокират кръстовища и пътни артерии, да се манифестира, са въпроси, които не трябва да изместват дневния ред, "защото на всички им е ясно, че панаирът, в който битуваме, не може да продължи. Защото би било глупаво за нас да го приемем и той да продължи".

Стоев отказа да посочи припознава ли лидер на протеста. Според него "т.нар. интелектуалци, които често обвиняваме, че мълчат в момента, не би трябвало да се занимават с конкретния политически ред", а да се занимават с голямото, да обясняват картината.

Имал предпочитания към политически лидери, призна все пак той. Към тези, "които като акупунктура атакуват по конкретните точки". За него пример за такава атака била акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в парк "Росенец".

"За мен това е най-внятното говорене в момента. По делата им ще ги познаете, да видим кой върши реалната работа", заяви директорът Националния драматичен театър.

И бе категоричен, че сам не е изкушен от участие в политиката. А фактът, че не живее в България обрисува така: "дава ти необходимата здравословна дистанция да огледаш ситуацията в родния контекст, да не се спъваш във всеки детайл, т.е. да попадаш в един паразитен шум".

Клуб Z