Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви при откриването на учебната година във Военната академия, че не е склонен на компромиси към ГЕРБ по предложенията на партията му за промени в конституцията. По думите му подписи на депутатите му за внасяне за обсъждане на проекта на ГЕРБ в парламента ще има, но само при приемане на идеите на ВМРО за промени в основния закон.

Утре (2 септември) в новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) е насрочено първото пленарно заседание след лятната почивка, като в същия ден се очаква и голям антиправителствен протест. Дотогава от ГЕРБ си поставиха цел да съберат нужните 120 гласа, за да внесат предложението си за обсъждане.

"Ако се променя конституцията, трябва да се променя глобално. Бихме подкрепили един проект, в който са заложени и нашите предложения. От обявяването им обаче не сме имали коалиционна среща. Доколкото чувам изказванията на мои колеги, не са много склонни да ги приемат, но не разбирам аргументите. Компромисите са хубаво нещо, но не може 4 години да се правят едностранно", заяви Каракачанов.

Той все пак уточни, че ВМРО може да направи един компромис, но подчерта, че този вариант е трудно осъществим. Според него може да се направи референдум по всички предложения, за да се види какви са масовите настроения на хората. Министърът на отбраната добави, че някои от предложенията могат да не получат нужната подкрепа от половината гласували, но политиците можели да се ориентират какви са нагласите на обществото. Каракачанов обаче не даде повече подробности как и кога може да се организира подобен референдум.

"Очаквам днес да разбера дали ще имаме коалиционен съвет. Бързането за промени в конституцията е грешка. В голямо бързане беше изтърван преамбюлът, беше объркан гербът и други такива неща. Няма как да гониш 160 гласа за свикване на Велико Народно събрание, без да си направил дебат в парламента", каза още вицепремиерът.

Дневник