След три години извън тениса Цветана Пиронкова се завърна с победа на US Open, след като преодоля първия кръг на турнира. Българката надви Людмила Самсонова с 6:2, 6:3 за час и 21 минути.

Пиронкова изигра силен мач, като не остави никакви шансове на руската си съперничка. Българката участва в Ню Йорк със защитен ранкинг, който ѝ позволи да влезе в основната схема.

Във втори кръг Пиронкова ще срещне испанката Гарбине Мугуруса, която е №16 в света в момента.

За последно тя игра в Ню Йорк през 2016 г., когато загуби във втори кръг. Най-доброто ѝ представяне е осминафинал от 2012 г. За последно Пиронкова игра в турнир от Шлема на "Уимбълдън" 2017 г., но контузия прекрати нейната серия от 47 поредни участия в четирите най-важни надпревари в тениса.

След това тя се оттегли от тениса поради майчинство.

Другата представителка на България при дамите Виктория Томова загуби от 19-годишната Аманда Анисимова.

Пиронкова показа стабилна игра, записвайки три аса. Тя вкара 60% първи сервис и спечели 73% от разиграните точки при него. Българката имаше и по-добро съотношение на уинъри срещу непредизвикани грешки - 15 срещу 13. Това доведе и до разликата с рускинята.

Мачът започна с размяна на сервис геймове за двете тенисистки, но след като поведе с 3:2 Пиронкова реализира пробив и затвърди аванса си. В края на сета тя увеличи серията си от поредни геймове до четири и го затвори с 6:2.

ВЪв втората част ситуацията се повтори - Пиронкова проби в шестия гейм, повеждайки с 4:2. След това самата тя допусна пробив, но още в следващия гейм го върна, за да приключи двубоя при 6:3.

В друг мач Виктория Томова не успя да преодолее първия кръг в турнира, след като загуби от Аманда Анисимова - 5:7, 5:7. Първата ракета на България се бори срещу 28-ата в света, но не успя да вземе своята втора победа над действаща тенисистка от Топ 50.

Томова допусна три двойни грешки, които натежаха. Две от тях дойдоха в първия сет, когато българката имаше шанс. Тя проби в седмия гейм и поведе с 4:3, но след това се пречупи и взе само един гейм срещу американката.

Анисимова беше по-стабилна от основната линия и спечели със 7:5.

Във втората част българката допусна срив и изоставаше с 1:4. Тя все пак успя да се събере и изравни до 4:4, след което трябваше да се измъкне от трудна ситуация при 4:5. В крайна сметка силите на Томова не стигнаха за обрат и след час и 29 минути тя напусна Ню Йорк.

Дневник