България осъди отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и призова руските власти да сътрудничат на разследващите в Германия.

По-рано днес говорител на германското правителство съобщи, че тестовете на Навални от берлинската болница без никакво съмнение доказват, че той е бил отровен с бойно отровно вещество от групата "Новичок".

Министерството на външните работи бе информирано от германското правителство, че руският политик Алексей Навални е отровен с Новичок. Силно сме обезпокоени от тази новина, се казва в изявление на българското външно министерство.

Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда, продължава позицията.

Навални изпадна в кома и постъпи в болница в сибирския град Омск .след внезапно прилошаване по време на полет на 20 август. Дни по-късно беше откаран на лечение в Берлин.

Публикации в чужди медии свързват признаците на заболяването на руския опозиционер с характера на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. , както и с ефекта от покушението на баща и дъщеря Скрипал в Солсбъри.

Дневник