Днес се отбелязват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано."

В т. нар. столица на Съединението традиционно честванията започват с молебен, служен от Пловдивския митрополит Николай. Програмата на празника включва и възстановка на историческото събитие на площад "Централен", която ще изпълнят членовете на комитет "Родолюбие".. Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.

Вечерта на площад "Съединение" предстои тържествена церемония, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.

За тържествения ден, който е и празник на Пловдив, германската компания "Керхер" безвъзмездно почисти паметника на Съединението по нова екологична технология, докато в предишни години е бил мит с шампоан и вода. "Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания", обясни Христо Мамаров от управлението на "Керхер" в България.

В Бургас в 11 ч. при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (пред Военния клуб) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. Ще бъдат положени венци и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението. Празничната програма продължава в 11.30 часа с концерт на пл. "Атанас Сиреков", в който жителите и гостите на града ще могат да се включат в "Голямото хоро на Бургас", с участието и музикалната подкрепа на фолклорен ансамбъл "Странджа".
В Стара Загора заради противоепидемичните мерки властите са решили да не се провежда общоградски ритуал.

От 9.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора" в парк "Пети октомври".
От 11.00 ч. пред общината ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре". В празничния ден от 9.00 до 15.00 часа, в парк "Артилерийски" ще се проведе Рандеву "Августа Траяна". По време на него ще бъдат представени исторически превозни средства. Музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група "Страйк". За най-малките посетители на изложението ще бъдат организирани:рисунка на асфалт, рисунка на платно, състезание с детски колички с професионални аниматори.


Дружество "Традиция" организира тематична изложба с ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие, от периода на Освободителните войни.

В Русе в 11 ч. граждани ще потеглят в празнично шествие, водено от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев по ул. "Александровска", от Паметника на Свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на пл. "Ал. Батенберг", където ще бъде строен почетен караул.

Празнично слово ще произнесе кметът на Община Русе г-н Пенчо Милков, а заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението ще отслужат свещеници от Русенската Света Митрополия.

Община Варна кани гражданите да положат венци или цветя на Паметната плоча на княз Александър Батенберг, на пл. "Независимост".

Дневник

Общинската управа декорира с 400 нови знамена - по 200 национални трибагреници и флагове на Пловдив, на пет от входовете на Пловдив, оживени пътни отсечки и знакови места.

В София гражданите могат да поднесат венци и цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг 11.00 до 13.00 ч. на бул. "Васил Левски" № 81. Пред паметника ще има часови от Националната гвардейска част.

Вижте кадри от изложбата "Съединението - събития и личности", която може да бъде разгледана в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" до 23 септември. (в неделя библиотеката има почивен ден)