Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи и още четирима души за незаконно присвояване на над 2 млн. лева.

Обвинителният акт, който прокуратурата внесе в съда в началото на юли, сега се връща обратно за изясняване на факти и обстоятелства. Според съда обвинителният акт е непълен и няма доказани елементи за извършено престъпление лично на всеки от обвиняемите, предаде БНР. И петимата обвиняеми остават с най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи, главният счетоводител Златка Мусева, касиерът на общината Елена Димитрова, директорът на дирекция "Техническа" Христо Христов и бизнесменът Венцислав Петров са обвинени в присвояване на над 2 млн. лева. Според прокуратурата в периода 2014 - 2017 г. кметът и подчинените му са нарушили служебните си задължения, като са възлагали строително-монтажни и ремонтни дейности на различни търговски дружества, собственост на социално слаби. Вместо по сметките на фирмите парите са превеждани на физическо лице с инициали С.Г., а целта била имотна облага. Разследването първоначално се водеше от прокурори от Велико Търново, но впоследствие бе прехвърлено към Бургас, а след това бе взето на специален надзор от Софийската градска прокуратура.

Днес Панайот Рейзи изрази мнение, че е по-добре процесът да не бъде спиран от съда.

"Аз с моите адвокати коментирах, по-добре е да не го прекрати съдията. Много процесуални грешки. Няма как. Ще дойде ден, ще разберете истината", заяви той, цитиран от БНР. Той определи обвинителния акт като "много слаба работа на прокуратурата".

Обвиненията станаха причина през март 2019 г. съдът да отстрани Рейзи от длъжността кмет на Созопол, а месец по-късно той подаде оставка като член на ГЕРБ.

Дневник