Правителството не възнамерява да променя условията на мярката за подпомагане на икономиката "60 към 40", но може да разшири обхвата ѝ, каза тази сутрин министърката на труда и социалната политика Деница Сачева. 

"Тази пропорция няма да бъде променена тя  ще остане 60/40", каза Сачева в интервю за БНТ. "Преференциалното [съотношение] 80/20 за пътническия транспорт и туризма ще се запази и ще се обсъди дали могат да бъдат включени допълнителни сектори".

Въпреки критиките и оплакванията от приложението на мярката Сачева посочи, че благодарение на нея сега безработицата у нас е 7,9% или 244 хиляди души, докато без нея би била 11%.

В първия етап на мярката за запазени 171 хиляди работни места, каза Сачева и добави, че сега има заявки за запазване на още 126 хиляди.

Сачева каза, че правителството е приело предложението на синдикатите да бъде увеличено обезщетението за безработица на 12 от 9 лева на ден то да бъде изплащано по-дълго, каза Сачева.

По думите ѝ тази година едва 20% от сезонно заетите през лятото 70 000 души са имали възможност да работят, каза Сачева и от това се дължи най-много на спада в сектора на  туризма, хотелиерството и ресторантьорството, където са 30% от всички безработни..

Клуб Z