Снимките на нов български фантастичен филм-антиутопия, режисиран от Теодор Ушев, започват през септември. Филмът е с работно заглавие "φ1.618" и е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, съобщават от продукцията.

"φ 1.618" ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Очаква се филмът да излезе на екран през 2022 г. Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и община Бургас.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли на Криптон и Гаргара са поверени на актьора Деян Донков и на актрисата Мартина Апостолова. Оператор на продукцията ще е Емил Христов, дизайнер е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа "Пумпал" Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски.

Това ще е вторият игрален филм на Теодор Ушев след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19". Филмът ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас.

Дневник