Водещите опозиционни сили в Черна гора се обединиха около споразумение за правителство, с което слагат край на доминацията на Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, ръководила страната в последните 30 години.

Белградската редакция на телевизия N1 съобщава, че лидерите, приели документа, обмислят кабинетът им да се оглавява от експерти - тази възможност се спомена още след изборите в края на миналия месец.

ДПС спечели най-много гласове на изборите на 30 август, но подкрепата ѝ се сви в сравнение с предишния вот и дори със сегашните си коалиционни партньори няма как да състави правителство.

Партиите, част от които често са определяни като "националистически", "проруски" или "просръбски", подписаха споразумение, чиято първа точка глас, че ще се "прилагат отговорно всички международни договорености, поети от държавата", ще се "укрепва и подобрява сътрудничеството с НАТО" и "бързо, пълно и отдадено" ще се направят всички реформи, нужни за "пълното членство на Черна гора в Европейския съюз".


Само преди три години Демократичният фронт - основната част от коалиция "За бъдещето на Черна гора", една от подписалите споразумението - протестираше и гореше знамена на НАТО в желанието да отхвърли присъединяването към алианса.

Други обещания са "пълната деполитизация" на институциите след дългото управление на ДПС, която досега не е губила избори (а и отново бе първа на последния вот). Правителството ще се ангажира да прилага и преразглежда при нужда закони "в съответствие с европейските стандарти" с "цел възможно най-бързата интеграция на Черна гора в Европейския съюз".

Освен това новата коалиция "няма да започне процедура за оттегляне на признаването на Косово" - подобна стъпка бе допустима при правителство с участието на Демократичния фронт. Също така ще се положат усилия да бъде възможно участието във властта на партии на малцинствата.

Другите политически организации, чиито лидери са сложили подписите си под документа, са коалициите "Мирът е нашата нация" и "Черно и бяло".

Дневник