България е в дневния ред на днешната среща на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента, на която ще бъде обсъждан Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM). Известен повече като мониторинг за реформи в правораздаването, този инструмент на Европейската комисия, специално създаден през 2006 г. за България и Румъния, още не е прекратен формално, въпреки опитите на управляващи в България и евродепутати от ГЕРБ да всяват объркване около съдбата му.

Какво е състоянието му ще обясни заместник-председателят на Еврокомисията за прозрачността и ценностите Вера Йоурова. За участието вече потвърдиха от кабинета ѝ пред "Дневник".

Подробности за предстоящия разговор няма, включително за това кои евродепутати ще се изкажат. Възможно е сред темите да попадне е състоянието със свободата на медиите в България, която вече се появи в мониторинговите доклади. Тази седмица Йоурова каза пред Глобалния медиен форум на "Дойче веле", че един от сериозните проблеми в ЕС напоследък е "инфилтриране на общественото пространство чрез дезинформация и лавина от лъжи, на които хората са склонни да вярват". Тази дезинформация според нея се създава координирано с много ясна цел и затова битката е не само за свобода на словото, но и въпрос на сигурност.

Йоурова застъпва идеята (по нея няма окончателнорешение) да се обвързва достъпът на държавите до фондове само при спазване на върховенството на закона. Тя координира (заедно с еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс) подготовката на докладите за напредъка в реформите в правораздаването.

Мониторингът се променя и разширява

Механизмът, по който България е поела ангажименти, продължава да действа, докато Еврокомисията не го прекрати. Правителствени представители в София твърдят, че той ще бъде заместен от новите доклади а върховенството на закона, които трябва да започнат до края на месеца. Но това не става автоматично - нужно е изрично решение на Европейската комисия.

Освен Йоурова и Рейндерс с темата започна да се занимава и колегата им Валдис Домбровскис, защото заключения от мониторинга попаднаха в докладите за семестъра за икономически реформи. От тази есен борбата с корупцията, прането на пари и правораздаването ще следи и Европейската централна банка по линия на членството на България във валутния механизъм ERM за подготовка за приемане на еврото.

Дебатът с обявен начален час 10:15 ч. българско време следва закритото заседание на Мониторинговата група за върховенството на закона, на което присъстваха през август вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и представители на правосъдното министерство, прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и гражданския сектор. То породи спорове, а и обвинения към властите и прокуратурата в София, че разпространяват фалшиви новини, за които можете да прочетете тук.

Този път от правителствената пресслужба предварително обясниха под формата на опровержение, че не е отправяна покана към премиера или министрите, а и регламентът на заседанието не предвиждал изразяване на правителствена позиция. "Основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията", допълва съобщението. По-малко от половин час преди това същото разяснение в защита на правителството "във връзка с невярна информация в сайтове и социални мрежи" разпространиха като своя позиция и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

Днешното събитие е при пълния състав на комисията и ще може да се гледа онлайн тук. За "Дневник" евродепутатът от групата на социалистите Елена Йончева каза, че обсъждането се провежда по нейна инициатива, въпреки съпротивата на Европейската народна партия.

Усилията на Йончева - и на колегата ѝ от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев - да се насочи вниманието на Европарламента към случващото се в България, обхваната вече два месеца от протести, започнаха с нахлуването на прокуратурата в президентството в началото на юли, часове преди началото на демонстрациите.

Какво чуват в Брюксел от българските евродепутати

Все още не е известно дали днешното заседание на комисията LIBE ще бъде последвано от дебат в пленарната зала на Европейския парламент идната седмица. Засега изглежда малко вероятно това да бъде подкрепено от групата на Европейската народна партия - Радан Кънев каза в сряда, че е разговорял с председателя на ЕНП Доналд Туск, но "той каза, че има нужда от много повече информация за ситуацията в страната. Учуди се защо се искат предсрочни парламентарни избори, след като редовните са толкова скоро. Попита защо се протестира с обвинения за диктатура, а в същото време протестите са позволени".

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов написа вчера в профила си във "Фейсбук", че на заседание на парламентарната група Туск казал, че партията трябвало да прояви солидарност с "нашите приятели" от ГЕРБ, защото основното за ЕНП е солидарността. Радан Кънев отсъствал, но се изказали Андрей Ковачев, Асим Адемов и Йорданов, който и публиува изказването си.

От него се вижда, че поне този бивш председател на Народното събрание е представил на колегите си в Европейския парламент събитията в България така: това не е протест, а опит за държавен преврат чрез лявоекстремистко "въстание", инспирирано от Москва и с участието на президента на страната, целта му е зад паравана на темата корупция да се дестабилизира България и да бъде задържана в руската зона на влияние, протестира се "в нарушение на законите и без необходимото разрешение".

Освен това Йорданов описва, че "протестът се подкрепя и от медии, чиито собственици са бивши агенти на Държавна сигурност или свързани с руски олигарси, както и от журналисти и дори дипломати, също с принадлежност към ДС, а сред организаторите на протеста е и известен създател на сайтове за фалшиви новини и разпространение на дезинформация". След което евродепутатът пренася в Брюксел фалшивата новина, че организатори на протеста щели да проведат "народен съд" и това било разбирането им за върховенство на закона - всъщност, БНТ, от която тръгна тази лъжа, призна грешката си и се извини за нея 24 часа по-рано.

В крайна сметка изказването му завършва с призив "всички колеги да осъдят метежа срещу демокрацията в България и срещу демократично избраните институции" и да изразят "сериозно безпокойство от опитите за дестабилизация на страната", защото "протестите в България нямат нищо общо със защитата на граждански права и свободи и с демократичните европейски ценности, те са война срещу върховенството на закона и демократичната държава."

Александър Йорданов не съобщава как е било възприето всичко това от колегите му.

Дневник