Руският опозиционер Алексей Навални е отровен с нова версия на вещество от групата "Новичок", по-опасна от досегашните варианти, и с нея може да са действали само службите в страната. Това съобщава германският в. "Ди Цайт", като се позовава на неназовани експерти и на Института за фармакология и токсикология към Бундесвера.

Идеята на отровителите е била смъртта на Навални да настъпи в самолета и той е останал жив само заради "низ от щастливи случайности" като действията на пилота, извършил извънредно кацане на иначе летящия към Москва самолет, и решението на лекарите да му дадат атропин.

Става дума за по-бавно действаща версия на нервнопаралитичното вещество, открито по ръцете на Навални и на бутилка с вода, от която е пил (за бутилката писа и "Шпигел"). За приготвянето му е нужна специална лаборатория, недостъпна за обикновени престъпници.

"Операция с такава смъртоносна и сложна отрова може да се проведе само от разузнаването, смятат германски експерти. Само по себе си съществуването на нов вариант на "Новичок" изключва който и да било руски олигарх например да се е сдобил с него", продължава германският вестник.

Нещо повече, германските служби смятат за "немислима" идеята (появила се в руската Дума) чуждо разузнаване да е отговорно за създалата се ситуация, предвид че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) наблюдава внимателно Навални.

Дневник