Правилата, които просветното министерство е дало на училищата за работа в условията на коронавирус са относително ясни, относително безспорни. Проблемът е, че не всички могат да бъдат приложени от всички училища, коментира в предаването на БНР "Неделя 150" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му обаче, когато училищата имат по-голяма свобода, те се справят по-добре и това се е видяло още при кризата през март. "Трябва ясно да кажем, че няма безрискова среда и училищата няма да бъдат безрискова среда, но ако спазваме мерките, ще сведем риска до минимум", посочи министърът.

"Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло", каза още той на въпрос за отбелязването на новата учебна година. Голяма част от училищата са предпочели на 15 септември да има тържествени церемонии само за учениците от 1, 5 и 8 клас.

Министърът коментира проблема с липсата на устройства или интернет за всички ученици, ако се премине към дистанционно обучение, което е реално. МОН е предвидило закупуване на 70 хил. устройства, които ще бъдат раздавани на училищата за учителите и учениците.

"Реалистично е да говорим, че в началото на следващата календарна година ще можем да осигурим устройства", каза Вълчев който посочи като проблем затова времето. "Заложник сме на бюджетни процедури, на процедури по Закона за обществените поръчки", каза той и обясни, че и в световен план имало недостиг на устройства. По думите му децата без компютри или таблети вкъщи няма да бъдат лишени от обучение при дистанционната форма, защото са предвидени и други механизми.

"До края на годината някои училища и детски градини ще изпитат затруднения, така че ще е необходима актуализация на бюджета", изтъкна още Вълчев в коментар на протестите с искане за оставка на правителството. За съжаление следващата учебна година ще бъде по-трудна, е неговото мнение.

Дневник