Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разпореди пълна проверка във всички областни дирекции на полицията в страната. Основната задача на проверката е да установи имало ли е полицейско насилие, както и дали има нарушения "при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформите" на полицаите.

Това се разбира от разпространено до медиите съобщение от пресцентъра на МВР. В него не се посочват причините за началото на проверката. За нашивки с черепи по тях, както и за използването на бокс от полицай по време на големия протест на 2 септември сигнализираха много хора в профилите си във "Фейсбук". Снимки с характерно изображение на череп на униформите бяха разпространени от част от протестиращите.

По-рано днес от вестник "Сега" обявиха, че репортерът на медията Мартин Георгиев е бил извикан вчера на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е свързано с действията на полицията на протеста на пл. "Независимост" на 2 септември. То се основава на репортаж на Би Ти Ви, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти. Към имейла на Георгиев са приложени и снимки на служители на реда, на чиито униформи има поставени значки и лепенки със смущаващи изображения и послания.

По униформите на част от полицаите беше забелязано характерно изображение на череп. Такъв знак имаха и някои от младите мъже, които нападнаха журналисти по време на конференцията на ГЕРБ в началото на август.

Черепът е знак на американски герой от комиксите на "Марвел", който се нарича Наказателя (Punisher) и поради това изображението става известно като "Черепът на Наказателя" (Punisher skull), а почитателите на неговите истории започват да се наричат Punishers.

Дневник