3000 светлоотразителни гривни за китка и 1500 стикера с надпис „Толерантен съм на пътя“  ще бъдат раздадени на деца и шофьори в рамките на новата инициатива за пътна безопасност на шуменската полиция и "Алкомет" АД. Акцията стартира днес, в началото на „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“.

Първи гривни за ръка получиха деца от II ОУ “Д-р Петър Берон“. Раздадоха ги директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим и председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже. 

"Алкомет" е шуменска фирма и се чувстваме социално отговорни към града. Искаме нашите деца и Шумен да се развиват по добър начин, затова винаги сме готови да подкрепяме подобни инициативи. Много съм щастлив да видя усмивките по лицата на тези деца", каза Фикрет Индже. 

Шефът на полицията Ялчън Расим обясни, че опазването на живота и здравето на децата е сред основните приоритети на областната дирекция на МВР, а целта на новата инициатива е да се намалят и сведат до минимум жертвите на пътя. 

Светлоотразителни гривни ще получат всички първокласници в Шуменска област. Такива ще бъдат раздавани и на пешеходците по време на предстояща специализирана полицейска операция. 

Стикери с мотото  „Толерантен съм на пътя“ пък ще получат всички водачи на автомобили, които бъдат спирани за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“. Първи с лепенка за стъкло се сдобиха колите, спрени тази сутрин на бул. "Ришки проход". 

 „Със стикерите искаме да ангажираме водачите да бъдат безкрайно дисциплинирани като участници в движението, особено в градска среда. Притежателят на този стикер ще бъде задължен да бъде отговорен към пешеходците и другите участници в движението, спазвайки изцяло правилата за предимство, и да действа дисциплиниращо на другите водачи“, коментира комисар Йордан Дундаков, н-к отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция.

Акцията е поредната съвместна инициатива на шуменската полиция и "Алкомет". Миналата година всички първокласници получиха светлоотразителни аксесоари за раница - малки жилетки с надпис „Видими на пътя“. В началото на тази година пък бяха отпечатани и раздадени на водачите пътни карти, на които са нанесени 11 опасни участъка от републиканската пътна мрежа и 8 кръстовища в град Шумен.

ШУМ.БГ