ФИФА се е прочистила от "отровната корупция", смята президентът на организацията Джани Инфантино. Думите му дойдоха по време на 70-ия конгрес на ФИФА, провел се чрез видеоконференция с участието на представители на 211 федерации членове.

Швейцарецът посочи, че според него е възстановена почтеността на международната федерация след сътресенията, довели до смяната на дългогодишния президент Сеп Блатер преди пет години. Самият Инфантино е разследван в Швейцария.

"Никога повече няма да имаме корупция във футбола. Изключихме я и няма да ѝ позволим да се върне", заяви той.

По думите му ФИФА е станала жертва на корумпирани служители. "Не го казвам аз, казват го съдилищата по целия свят. ФИФА все още страда от това. През 2015-а година ФИФА беше отровена, беше обявена за мъртва", каза Инфантино и добави, че по това време вместо да служи на футбола, организацията е използвала футбола.

С това той обвърза и срещата си с бившия главен прокурор на Швейцария. Тъкмо взаимодействието между двамата е в основа на разследването.

Инфантино изтъкна, че благодарение на направените промени ФИФА е успяла да отпусне чрез грантове и заеми 1.5 млрд. долара на федерациите, за да се справят с последствията от пандемията. "Имаме парите да помогнем, защото в новата ФИФА парите не изчезват. Ще знаем точно къде (парите) отиват и защо отиват там. Ще бъде напълно прозрачно".

Дневник