Летището в Хелзинки започна да експериментира с кучета, обучени да надушват коронавируса. Проектът е пилотен и съчетан и с обичайното тестване на пристигащите. Засега няма научни изследвания, които да потвърждават, че този подход е ефикасен. Пътниците могат доброволно да се подложат на проверка от кучетата и трябва да дадат и проба от слюнка, за да бъде потвърден резултатът.

Обучени са 15 кучета и 10-има инструктори, а спонсорът на експеримента е частна ветеринарна клиника. Сред животните е и куче спасител от Испания, което преди е било обучавано да надушва раково болни", коментира пред "Ройтерс" Анна Хиелм-Бьоркман от Хелзинкския университет.

Финландското министерство на социалните грижи и здравеопазването предупреди днес, че епидемията от COVID-19 в страната отново набира скорост след няколко относително спокойни месеца, предаде агенция "Ройтерс".

Кумулативният брой случаи на коронавирус на 100 000 жители за 14-дневен период във Финландия се запазва на равнище 15.5 и остава сред най-ниските в Европа, сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от вчера.

Днес финландските власти обаче изразиха безпокойство от факта, че броят на новите случаи през последните две седмици до неделя се е удвоил на 798 от 387 в предходните две седмици. С 91 нови случая през последното денонощие общият брой на регистрираните заразени във Финландия достигна 9379. 343 от тези хора са починали.

Дневник