Заради просрочени задължения "Енерго Про" спря днес електроподаването на сгради на "ВиК-Шумен". Без ток от 9,00 до 11,00 ч. са базите на ВиК на ул. "Правда" 4 зад Изчислителния център и тази на бул. "Симеон Велики" срещу бензиностанция "Еко". И двете места нямат резервно захранване и касите за плащане на сметки останаха затворени за граждани.

В писмо от електроразпределителното дружество съобщиха, че въпреки поетия ангажимент за покриване на задълженията, до момента няма извършено плащане. "След десетки компромиси и подписани споразумения за разсрочване през годините, които не бяха изпълнени от "ВиК-Добрич" и "ВиК-Шумен", "Енерго Про" бе принудено да пристъпи към крайната мярка за планирано прекъсване, за да избегне натрупването на нови задължения", казаха от Енергото.

За ШУМ.БГ директорът Корпоративни комуникации и маркетинг в "Енерго Про" Петя Попова уточни, че окончателно на всички обекти на "ВиК-Шумен" ще спре подаването на електроенергия на 5-ти октомври и ще е така до пълно издължаване. 

Тя добави, че е изготвен стъпаловиден график за спиране на тока на ВиК. За утре той включва повече обекти, като часовите периоди без електрозахранване ще станат по-големи. Днешните два ще са без ток от 9,00 до 14,00 часа. Към тях обаче се добавят и няколко помпени станции на населени места - на Черенча, Бяла река, Мараш, Хитрино и Висока поляна. Първоначално те ще са без ток за два часа - от 9,00 до 11,00 часа. През следващите дни обаче и техният режим ще се увеличи стъпаловидно. 

ШУМ.БГ не успя да се свърже с управителя на "ВиК-Шумен" Жанета Панайотова.

Водоснабдителното дружество дължи за ток сума в размер на около 7 млн. лв. За да се издължи дружеството ще вземе вътрешен кредит от Българския ВиК холдинг. Решение за тегленето му обаче първо трябва да се гласува от Общото събрание на акционерите, което е насрочено за 2-ри октомври. Преди дни Общинският съвет в Шумен гласува против заема. Въпреки това, държавата може да го одобри и без съгласието на общините от областта, тъй като държи дял от 51%. 

По-късно днес становище по темата разпространи омбудсманът на община Шумен Иван Капралов.

Той настоява за спешна намеса от страна на КЕВР и проверка на законосъобразността и целесъобразността на предприетия подход за уреждане на взаимоотношенията между "Енерго Про" и "ВиК-Шумен". "Считам за недопустимо гражданите – потребители да бъдат поставени в ситуацията на заложник за натрупаните дългове във взаимоотношенията на юридически лица, които са задължени да предоставят услугите по електроподаване и водоподаване за своите клиенти", се казва в позицията му.  

ШУМ.БГ