Нивото на водата в язовир "Тича" продължава да спада. Към 30-ти септември той е пълен на 45,5% и затова се прекратява ползването му за поливни нужди. 

Това се казва в новия Месечен график за водите на комплексните и значими язовири в България.

От началото на пролетта до сега Министерството на околната среда и водите всеки месец одобряваше водни количества за напояване, макар и в редуцирани количества, спрямо заявките на "Напоителни системи" ЕАД. 

Като причина за отказа за поливна вода през октомври, освен ниското ниво на язовира, са посочени и огромните загуби на вода по трасето. Дава се за пример фактът, че за доставката на 9 150 куб. м. вода до полетата, от язовира трябва да се източат 480 000 куб. м., което е повече от 20-дневното потребление на Търговище.   

"Напоителният сезон 2020 приключи. Общата вода, подадена за напояване към земеделски  производители през сезона от яз. "Тича", е 4,441 млн. куб. м. Това е реално източената вода за този сезон, при разрешени от МОСВ 6,3 млн. куб. м.", каза за ШУМ.БГ управителят на шуменския клон на "Напоителни системи" Христо Николов. Той добави, че дружеството през тази година е имало 73 сключени договора със земеделски производители за напояване за 4 945 декара. 

За питейно-битово водоснабдяване през октомври МОСВ разрешава да се вземе същото количество, както през миналите месеци - 2,4 млн. кум.б за Шумен и Велики Преслав, 0,700 млн. куб. м. за Търговище и 0,220 млн. куб. м. за осигуряване на минимално допустим отток за река Камчия след язовира. 

Към момента "Тича" има наличен воден обем от 141,9 млн. куб. м., от които полезен е 101,9 млн. куб. м.

ШУМ.БГ