Европейската футболна централа (УЕФА) отваря стадионите за публика, реши Изпълнителния комитет на организацията на свое заседание. Това ще важи от следващата седмица, когато започват плейофите за класиране на европейското първенство и има мачове в Лигата на нациите.

Разрешението за присъствие на фенове ще се отрази и на националния отбор на България, който на 8 октомври приема Унгария във важен мач за класиране на европейското.


От УЕФА отчитат като успешен опитът с допускане на фенове на мача за Суперкупата на Европа между "Байерн" и "Севиля". На стадионите ще може да влиза до 30% публика от капацитета на съоръженията, като това е максималният брой.

В страни, в които държавата забранява публиката на стадионите, разрешението няма да важи.

"Днешното решение е чувствителна първа стъпка, която поставя здравето на феновете на първо място и зачита законите във всяка държава. Въпреки че всички сме изправени пред общ враг като COVID-19, различните страни имат различни подходи и различни предизвикателства във всеки един момент. Това решение позволява много по-голяма гъвкавост на местно ниво за справяне с приемането на фенове", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.


"27 държави на континента вече позволяват достъп на фенове до известна степен. В тези трудни времена е важно да върнем повече надежда и страст в живота на футболните фенове и ги призоваваме да се държат по подходящ начин".

Дневник