Филипо Гана от "Инеос" е първият носител на розовата фланелка в 103-ата Обиколка на Италия. Джирото започна с 15-километрото индивидуално бягане по часовник от Монреале до Палермо, в което световният шампион в дисциплината доминираше над останалите.

Гана записа време от 15:24 минути със средна скорост от 58.831 км/ч. Това е най-високата средна скорост, развивана в индивидуално бягане по часовник в историята. Единственият случай, в който колоездач завършва с по-висока скорост е отново в Джирото от 2001 г. (58.8 км/ч), но в 7-километров пролог.

За Гана това е първа голяма обиколка и още в дебюта си той взе етапен успех. Преди 10 дни 24-годишният италианец спечели световната титла в бягането по часовник.

На 22 секунди зад Гана завърши Жоао Алмейда от "Декьонинк Куикстеп", а със същото изоставане трети се нареди Микел Бйерг (UAE Team Emirates).

Четвърти завърши фаворитът за крайната победа Герант Томас. Лидерът на "Инеос" изостана с 23 секунди от съотборника си Гана. Томас взе аванс срещу преките си конкуренти, като след часовника той е 26 секунди пред Саймън Йейтс, 57 секунди пред Александър Власов, 1.06 минути пред Винченцо Нибали, 1.21 пред Стивън Кройсвайк и 1.24 пред Якоб Фулсанг.

Джирото започна с италианска победа


Колумбиецът от "Астана" Мигел Анхел Лопес е единственият колоездач, който не завърши в етапа. Той падна и беше откаран в болница.

Джирото продължава в неделя с етап от 149 километра между Алкамо и Агридженто, отново на територията на остров Сицилия.

Дневник