Шест жени, на възраст между 16 и 85 г. и мъж на 60 г., всичките от Шумен, са новите регистрирани през последното денонощие положителни проби за COVID-19. Направените PCR-тестове са 26, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Два от случаите са на 16-годишни ученици от ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“ и от ППМГ „Нанчо Попович“. РЗИ са издали предписания на директорите на учебните заведения за предприемане на необходимите противоепидемични мерки.

„Не се налага да се поставя класът на ученичката с положителен тест за Covid-19 под карантина. Момичето е било на училище за последно в петък. По преценка на РЗИ и след проведено епидимиологично проучване класът не е под карантина и ще продължава да учи присъствено“, каза за ШУМ.БГ директорът на ППМГ „Нанчо Попович“ Вилиола Любенова. Тя допълни, че съгласно предписанията на РЗИ, е направена необходимата дезинфекция.

Относно случая на десетокласничката с положителен тест на Covid-19 от ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, директорът Димо Георгиев заяви, че целият клас ще бъде карантиниран и ще премине към обучение в електронна среда. "Колегията и учениците проявяват разбиране. Уведомили сме родителите и тази вечер ще имаме родителска среща с тях. Засега обстановката е спокойна", каза той.

В „МБАЛ-Шумен“ пациентите с COVID–19 са вече 37, от които един е настанен в ОАИЛ. С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 58 лица.

Общият брой на регистрираните с коронавирус в Шуменска област достигна 406, от които медицински служители са 31. Излекуваните са 287, починалите - 24. Към днешна дата поставените под карантина в областта са 198.

ШУМ.БГ