50 ленти ще бъдат представени по време на тазгодишния международен фестивал на любителските исторически филми, който ще се проведе на 10 и 11 октомври в Шумен. 29 от филмите са български, участват и 21 ленти от чужбина, съобщиха домакините на фестивала НЧ „Добри Войников-1856“. Условието, на което всеки филм трябва да отговаря, за да бъде допуснат до участие е да е с дължина не повече от 20 мин.

Откриването на фестивала е от 14.00 часа на 10 октомври в градинката пред НЧ ”Добри Войников-1856”. Прожекцията на филмите започва от 14:45 на 10 октомври,  а награждаването на следващия ден от 11.00 в концертната зала на читалището.

Журито се председателства от известния кинокритик проф. Божидар Манов, а членове са режисьорът Александър Донев, д.н. Силва Хачерян - началник на отдел в Министерство на културата, доц. д-р Стефан Минков от ШУ ”Епископ Константин Преславски” и Стефан Хаджи Андоновски – председател на Киноклуб от Битоля Северна Македония.

Организатори на фестивала са Община Шумен и НЧ ”Добри Войников-1856”. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата и международната организация на кинолюбителите УНИКА. Съорганизатори на проявата са Националният исторически музей, Съюзът на българските филмови дейци, ШУ ”Епископ Константин Преславски”, ХГ ”Елена Карамихайлова”, РБ ”Стилян Чилингиров”, Съюзът на народните читалища, Регионалният исторически музей Шумен.

Ще бъдат връчени Награда за най-добър филм – първа, втора и трета награда, Награда „Генчо Генчев“ за кратък филм до 5 минути, Награда за най-добър филм на млад автор /до 30 години/, награди за: сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж, звуково оформление, награди на Община Шумен, Министерство на културата, Медал на международната организация на кинолюбителите УНИКА и награди на организациите, подкрепящи фестивала.

ШУМ.БГ